
Danska Gode Rån
Dansk Sønderjysk specialitet.
Brukar göras kring jul i Danmark.
Recept ca. 40 - 50 stk.
-
250 g mjukt smör (nästan helt smält)
-
250 g strösocker
-
6 st ägg
-
500 g vetemjöl
-
1st vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver alt. 2 tsk vaniljsocker
Idag får ni receptet på ett goderån som min farmor gjorde till jul.
Rånen ska vara papperstunna och knapriga för att bli bäst. Järnen som man kan köpa idag hos järnhandlare kan inte klämmas tillräckligt hårt ihop, så kakorna blir för tjocka. Jag har min farmors gamla goderån-järn, men tyvärr går det inte att använda eftersom det ursprungligen är till de riktigt gamla spisarna. Så mina blir också lite för tjocka när jag bakar dem i det nyare järnet.
Gör så här:
-
Skrapa ur kärnorna från vaniljstången och blanda med lite socker.
-
Vispa det mjuka smöret vitt med socker och vaniljkärnor.
-
Tillsätt äggen ett i taget och sikta ner mjölet i smeten.
-
Värm upp goderån-järnet och smörj det lätt med smör inför första gräddningen. När järnet är varmt, lägg en stor matsked deg i mitten, stäng goderån-järnet så hårt du kan och fortsätt att klämma ihop medan du räknar till 20. Vänd sedan järnet och räkna igen till 20 (fungerar endast med gamla järnet. Med ett modernt järn väntar du 20sek till. Då kan du titta på ditt rån och om den är gyllene och fin, ta den försiktigt av med en spatel och lägg den på bordet. Då är du redo för nästa rån. Det sprakar lite från kanterna och smutsar ner, men det doftar också underbart medan du gräddar dem, och högen med spröda kakor blir större och större.
Lycka till!
Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970