top of page
kardemummasnurror-recept.png

Kardemummasnurror vanliga

Supergoda kardemummasnurror med mycket smör.

Recept (ca 70st)
Arbetstid: 5tim
2200gr Mjöl
1000gr Mjölk
500gr Smör
400gr Strösocker
2msk Vaniljsocker
2st Ägg
2tsk Salt
100gr Färskjäst för söta degar

Ingredienser (fyllning):
300g Smör
300g Strösocker el. Farinsocker
40g Kardemumma

Ingredienser (pensling):
2st
Ägg
1 Nypa salt
1 Skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):
1dl Strösocker
2dl Vatten

Ingredienser (strössel):
2dl Strösocker
1dl Kardemumma eller kanel

Pensla med sirap före strössel
ifall ni vill ha ännu godare bullar

Tänk på detta för att få de saftigaste kanelbullarna!
* Blanda ner kall mjölk med jästen och blanda så det löser upp sig helt.

* Blanda ner resten av ingredienser i maskinskålen direkt från kylen, föruton salt och smöret.
* Häll i lite mjöl i taget annars blir de torra och kompakta. Även för mycket mjöl ger samma dåliga resultat.
* Knåda minst 14 minuter med maskin och dubbelt så lång tid för hand.
* Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
* Blanda ner saltet och halva smöret i degen efter 14min knådning i maskin eller för hand.
* 3-4min före avslut av knådning arbetas sista smöret in i degen. De blir rejält kladdigt men det är det som gör bullarna godast.
* Efter knådningen så låt degen vila 10-20min under handduk på bänk
* Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter 10-20min vila på bänk och därefter låta dem jäsa i 2.15-3 timmar innan gräddning.
* Gör bullar direkt efter vilan. Jäs färdiga bullar på plåt täckt med handduk i ca 2.15-3tim. Då är det vanligtvis dubblerade i storlek. Se till så de inte börjar sjunka ihop, då har de jäst för länge.
* Grädda bullarna 9min i 220C eller 10-12min i 200grader i ugn med över och undervärme.
* Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med.
* Pensla med sockerlag när bullarna är klara och rykande från ugnen, gärna strö på blandat socker och kardemumma innan sockerlagen torkat. Detta är viktigt för att ”stänga in”
saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.

Lycka till!

Kontakt

Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning

070-1660970

©2023 by Surdegsbröderna de rêves.

bottom of page