
Vetebullar med kardemumma
Vetebullar.
Överraska familj eller vänner med läckra, nybakade bullar! Receptet ger ca 12 bullar. Alla råvaror ska vara rumstempererade. Det betyder att mjölk, ägg och smör bör stå i rumstemperatur en stund innan du börjar. Senast gjorde jag semlor av dessa.
Recept
-
150 g smör (rumstempererat)
-
1000 g vetemjöl special (använder du svagare mjöl ex. vanligt som inte är special skall du använda 50 g mindre mjölk)
-
125 g strösocker
-
25 g färsk jäst
-
0,5 tsk salt
-
2 tsk mald kardemumma
-
650 g mjölk
-
1 st ägg till pensling
Gör så här:
-
Hacka smöret i tärningar och låt det tempereras lite medan degen bearbetas.
-
Lägg vetemjöl, socker, jäst, salt och kardemumma i en skål till köksmaskin. Om du använder färsk jäst kan du smula ner jästen i skålen.
-
Tillsätt mjölk (kall eller rumstempererad). Spara 1/2 dl, tillsätt mer mjölk om degen verkar för fast. Använd därför kall eller rumstempererad vätska.
-
Sätt i degkroken i köksmaskinen och bearbeta degen i ca. 15 minuter.
-
Tillsätt smöret och bearbeta degen i ca. 10 minuter till, tills degen är mjuk och elastisk. Gör gärna ”glutentestet” mot slutet av bearbetningen. Sträck en liten degklump mellan fingrarna och försök att få en tunn, genomskinlig hinna. Om degen är elastisk och smidig är den redo för jäsning; om den är ”kort” och spricker - bearbeta lite till.
-
Täck degen och låt den jäsa på en varm plats tills den har fördubblats i storlek, ca. 60 minuter. Dela degen i lagom stora bitar. Du kommer att få ca. 24 bullar av en degportion.
-
Runda till bullar. Lägg bullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa (20-30 minuter).
-
Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen på 225 °C i 8-10 minuter. De behöver gräddas 10min eller lite mer beroende på storleken på vetebullarna.
-
Kyl av bullarna på galler. Om du vill ha extra luftiga bullar kan du tillsätta 1 tsk bakpulver!
Lycka till!
​






Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970